sunnuntai 25. lokakuuta 2015

pieni

kuoleva kyläkö ?

Asia mikä on viimepäivinä puhuttanut ja pohditattunut tällä kylällä monia.
Vuoden aikana täältä on loppunut kyläkoulu, pankki ja nyt sitten viimeisenä
kyläkauppa laittoi ovensa kiini Perjantaina.
Siihen syitä on varmasti monia....
Pohdin tässä vain sitä, miten se vaikuttaa meihin ja mitä se on meille antanut.

Kun muutimme tänne kyläkaupalla oli suuri rooli meidän kotitumisessa, siinä mielessä että se on meidän talon vastapäätä.
Siellä tapasi kaikki kyläläiset ja myös mökkiläisiä.
Sitä kautta tutustuimme ihmisiin...ja se myös toi Lassille alkuun työ hommeleita...ja kyllä, myös kaupan asiakkaista osa poikkesi kesäpuodissa.

Tosin meillä molemilla on aina ollut kyky tulla helposti ihmisten kanssa toimeen
sekin luonnollisesti edesauttoi kotitumista.


Kun muutimme maalle asuimme Helsingin ydin keskustassa, joten kaikki palvelut olivat vain oven avauksen takana. Me tiesimme että maalle muutto veisi kaikki palvelut useiden kilometrien päähän.
Ennen tänne muuttoahan asuimme keskellä ei mitään.
Ei naapureita, eikä kyläkauppaa. Lähin kauppa oli 7 tai 30km päässää riippuen siitä mitä tarvitsi joten siinä mielessä tilanne ei meille ole outo.
Teimme ne valinnat jo silloin kun muutimme maalle.
Luonnollisesti nyt on ollut helpompaa kun kyläkauppa on ollut kadun toisella puolella...monille vanhoille kyläläisille kauppa on ollut myös tärkeä kohtaamis paikka jossa on vaihdettu kuulumiset.

Se on surullista että näin ei enää ole.
Pieni kylä on vähän kun kerrostalo....kylässä on kerrostalon koko asukas kirjo.
Tosin kerrostalon hississä naapurit eivät keskustele keskenään...kylällä ihmisillä ei koskaan ole niin kiire, ettäkö ei muutamaa sanaa kerkeäisi vaihtamaan.
Luulen että pienessä kylässä koko ikänsä asuneilla on vaikea nähdä sitä voimavaraa mikä siinä juuri onkin kiehtovaa.
Eli ne ihmiset...ne persoonat....
Se että kyläkauppa loppui on tosi surullista, mutta niin kauan kun kylässä on ihmisiä se on mielestäni hengissä.
Se pitäisi ihmisten pystyä ymmärtämään.

Totta kai, täytyy ja pitää pystyä yhdessä keksiä uusia ratkaisuja siihen miten tästä eteenpäin...missä nyt kyläläiset tapaavat...jne.
 Jos on tahtoa, on myös mahdollisuuksia.
Me ollaan viihdytty hyvin tässä pienessä kylässä...tämä on ollut meille se oikea ratkaisu kun pohdimme tänne muuttoa.
Mutta se täytyy sanoa....me myös tiedetään että elämää on muuallakin.
Kaikki asiat ovat vain omia valintoja.
Miten tämä sitten vaikuttaa sitten maalaiselämää kesä puotiin..
En enää oikeen osaa stressata tai pohtia niitä asioita mille en pysty tekemään mitään....koska se on täysin hyödytöntä.
kesäpuoti tulee olemaan auki ensi kesänäkin ja aika näyttää mitä sitten.
Luonnollisesti toivon ja haluan uskoa että kylälle löytyisi uusi kyläkauppias ja pyrin myös sitä asiaa ajamaan eteenpäin jotta näin kävisi.

On ollut ilo olla tekemisissä kyläkauppiaiden kanssa, mutta elämä jatkuu ja eihän ne ihmiset mihinkään katoa.


Niinpä...lämmin ajatus


Kuvat otettu täällä tässä vuosienvarella...
3 kommenttia:

 1. Heipsan taas! Onpa ikävää että kyläkauppa lopetti. Toivottavasti saatte jatkajan. On se kyllä valitettavasti monesti niin että oman kylän pikkukauppa on vaan se hätävara ja suuremmat ostokset tehdään isosta marketista. Koko kylän panostusta tarvitaan että säilyvät. Mut hei,sähän voit ainakin kesällä myydä irtojäätelöä, juomisia ja muita herkkuja. Ja joulukauppa! Vai oliko se niin että niitä lomalaisia on vaan kesäaikaan. Noita jäätelöpaikkoja on harvassa tai sitten niitä ei bongaa. Hyvä esimerkki paikkakunnalta Kihniö. (keväällä sieltä tuli hyvin mielipiteitä herättävä dokumentti ) Kävimme rastasverkkoja hakemassa paikallisesta liikkeestä ja valittelin kun ei missään näy jäätelökiskaa. Heti informoitiin erästä ruoka-paikkaa mistä saa. Siellä käytiin ja oli isot annokset ja muutenkin palvelu pelasi. Ei vain ulospäin voinut aavistaa muuta kuin tavallisen ruoka-kahvipaikan. Hienot pyörät sulla! Ja vielä tarinaa takana.. Tässä oli yhdellä naapurilla joku syksy valotettu maassa oleva pyörä ja se myöskin näytti tosi kivalta. Toinen idea joka olis tehny mieli kopsata mutten kehdannu, oli talvella lumesta tehty enkeli. Valot siivissä ja oli kyllä hieno. Pianhan sitä saa jäälyhtyjäkin jäädytellä kun viime yönäkin oli monta astetta pakkasta. Meillä vaan kirsikka ja päärynäpuu ovat vielä lehtiä täynnä että haravoitavaa riittäisi vielä. Lintulaudat jo laitettiin ja kyllä syöjiäkin on. Eipä tässä muuta kun ei stressata. Mun mottohan on -että niin on hyvä kuinka käy- ja joka asiassahan on aina yleensä jotain hyvää ja jotain huonoa. Hyvää pyhäinpäivää teille sinne! Siitä en oikein tykkää että tuota halloweenia vietetään samaan aikaan. Kyrpitsalyhdyt on kivoja mutta muu touhu ei oikein miellytä. Halit - siskolta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips =) Harmihan se on että kyläkauppa loppu ja oikeassa olet että tarvittaisi enemmän sitä koko kylän panostusta....tämmöistä tämä on ;)...Täytyy pohdiskella noita kesä juttuja tässä ajan kanssa =) Joulukauppa olisi ihana pitää, mutta sen verran hiljaista on talvella...että lämmitys kustannukset myymälässä taitaisi mennä pakkasen puolelle =)...Noi pyörät on piemeään aikaan tosi hienot...antavat hyvin valoa tohon osaa pihaa. Me saatiin harvavoinnit pakettiin, ja se mitä nyt on vielä tullut saa jäädä.Lintulaudat on vielä laittamatta...olaan tarkoituksella vähän odoteltu lähinnä syynä on noi meidän kissit...luontonsa mukaisesti ne ajattelee, että jippii paisti automaatti ja sitähän en halua. Otemme ne kumminkin tossa Joulukuussa talviarestiin taas...ja onneksi nyt ilmat ovat olleet
   lämpöisiä niin linnut ovat pärjänneet naapurien eväillä. Näinhän se on kaikessa on myös hyvää ja huonoa jos sen vain ymmärtää. Hyvää pyhäinpäivää myös takaisin sinne kaikille ! Ja halit =)

   Poista
  2. Ai niin kommentti tuli mukisematta lävitse tällä kertaa ;)

   Poista